KierunkiStudiów.pl

Menu

15.04.2011, 12:39

Przemysłowi opakowań potrzebni specjaliści

Opakowania to wciąż niedoceniana dziedzina naszej gospodarki. To co najczęściej o opakowaniach już wiemy to to, że muszą one ładnie wyglądać i być trendy, bo opakowanie przecież sprzedaje produkt. Tymczasem podstawowa funkcja opakowania to właściwa ochrona znajdującego się w nim produktu. Zaprojektowanie i wyprodukowanie odpowiedniego opakowania wcale nie jest takie łatwe - potrzebni są specjaliści, posiadający szeroką wiedzę w tym temacie.

Opakowalnictwo to bardzo szeroka dziedzina wiedzy. Wśród ogromnej różnorodności produktów na rynku inaczej podejść należy do pakowania wyrobów suchych, a inaczej do całej gamy napojów (napoje, soki, wody mineralne, alkohole), pakowanych w szkło, metal, tworzywa sztuczne, tekturę. Inaczej do bardzo szerokiej gamy produktów spożywczych, a inaczej do farmaceutyków, kosmetyków, środków czystości i higieny osobistej, chemii gospodarczej. Jeszcze inaczej do odzieży i tekstyliów, gospodarstwa domowego, ozdób i wszystkiego, co znajduje się na półkach i na haczykach w supermarketach. W tym wszystkim uwzględnić należy fakt , że opakowania mogą być jednostkowe, zbiorcze i transportowe oraz, że czasem wymagają specjalnych warunków przechowywania podczas procesu dystrybucji (chłodzenie, mrożenie).

Opakowania muszą mieć właściwą barierowość, ale jednocześnie, dla obniżenia ich kosztu, minimalną masę własną, muszą zapewniać odpowiednią wytrzymałość mechaniczną, ale łatwo się otwierać, muszą być proekologiczne, przy jednoczesnym minimalnym koszcie ich wytworzenia i utylizacji, muszą nadążać  za wciąż nowymi technologiami produkcji pakowanych wyrobów i wciąż nowymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi maszyn pakujących, za nowymi wymogami w zakresie ich znakowania i etykietowania (ogromna, nowa dziedzina łącznie z pojawieniem się nowych etykiet „inteligentnych”), muszą zawierać nowe, ułatwiające korzystanie z zapakowanych produktów zamknięcia (strunowe do saszetek, wieczka wielokrotnie przyklejane, różnego rodzaju nakrętki specjalnego kształtu do ketchupu czy picia soków, wody mineralnej, w tym również dla dzieci, do rozpylania, do odmierzania, uniemożliwiające otwieranie dzieciom np. leki).

Jak wynika z przedstawionych wyżej bardzo skrótowo przykładów opakowania to ogromna, bardzo dynamicznie rozwijająca się dziedzina gospodarki wymagająca fachowych kadr tak w zakresie ich produkcji (nowe materiały opakowaniowe, nowe technologie ich produkcji, nowe rozwiązania konstrukcyjne maszyn pakujących) jak i ich wykorzystywania w każdym z sektorów gospodarki. Zapakować trzeba wszystko i opakowania trzeba produkować wciąż nowe, gdyż są najczęściej jednorazowe. Ich wykorzystywanie wymaga też wiedzy pozwalającej współpracować z technologami z poszczególnych segmentów gospodarki, z poligrafami, z fachowcami od logistyki. Dobierając opakowanie należy posiadać znajomość właściwości pakowanych produktów oraz obowiązujących wymagań, co do ich bezpieczeństwa dla konsumenta, aby w efekcie materiał opakowaniowy, proces wytwarzania opakowania, proces pakowania, wreszcie oddziaływanie opakowania na produkt nie stanowiły okazji do szeroko rozumianego uszkodzenia produktu lub jego zepsucia. Projektując opakowanie należy także uwzględnić sam proces pakowania jak np. sposób napełniania, ważenia, dozowania, zamykania. Mamy w tym miejscu do czynienia  z wzajemnymi relacjami „opakowanie- urządzenie do pakowania”. Trzeba zatem posiadać pewną dozę wiedzy o technice i technologiach pakowania, panujących  w tej dziedzinie trendach.

Opakowalnictwo potrzebuje nowych, dobrze przygotowanych w szeroką wiedzę kadr. O czekających je zadaniach niech świadczą tylko 3 liczby ukazujące wartość zużycia opakowań na osobę w roku 2008 – Niemcy 345 EUR, Francja 302 EUR, Polska 157 EUR. Sytuacja w zakresie możliwości studiowania na tej specjalności powoli zmienia się. Może ona ulec przyspieszeniu jeżeli  jeszcze większe zainteresowanie wykażą nią  potencjalni i aktualni studenci, dostrzegając szanse i perspektywy na interesującą i dobrze płatną pracę tak w firmach produkujących opakowania, materiały opakowaniowe oraz maszyny i urządzenia do pakowania i produkcji opakowań, jak i  wszędzie tam, gdzie opakowania wykorzystuje się do pakowania produkowanych w tym miejscu wyrobów.

Problem ten dostrzega Polska Izba Opakowań przygotowując plan przedsięwzięć zmierzających do popularyzacji opakowalnictwa jako specjalności na studiach z jednej strony i zachęcania uczelni do uruchamiania nowych, bądź poszerzania istniejących kierunków i specjalności, na których przygotowywani będą specjaliści dla przemysłu opakowań z drugiej.

Jeśli zainteresowała Was tematyka opakowalnictwa, poniżej znajdziecie nieco informacji, które mogą pomóc w poszukiwaniu odpowiedniego kierunku studiów.   

Uczelnie, na których prowadzony jest przedmiot „Opakowalnictwo” na kierunkach Towaroznawstwo oraz Technologia Żywności zgodnie ze Standardami Kształcenia MNiSW oraz na kierunku Logistyka:

  1. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa, Katedra Opakowalnictwa Towarów
  2. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Wydział Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego
  3. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej, Zakład Opakowalnictwa i Biopolimerów
  4. Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu, Wydział Zarządzania i Logistyki
  5. Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Katedra Chemii i Towaroznawstwa Przemysłowego
  6. Politechnika Radomska, Wydział Ekonomiczny, Katedra Nauk o Jakości
  7. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywności, Międzywydziałowe Studium Towaroznawstwa
  8. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
  9. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Żywienia Człowieka
  10. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Zakład  Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności 
  11. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywienia, Instytut Technologii Zywności Pochodzenia Roślinnego, Instytut Technologii Mięsa, Katedra Technologii Mięsa
  12. Politechnika Rzeszowska, Wydział Zarządzania i Marketingu, Katedra Gospodarki Zywnościowej i Towaroznawstwa
  13. Wyższa Szkoła Zawodowa Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie

Podobne artykuły

  1. Zawody przyszłości /

    Jak zostać bioinformatykiem? - unikatowy kierunek w WWSiS we Wrocławiu

    Jedną z najszybciej rozwijających się dyscyplin naukowych jest bioinformatyka. Stanowi ona połączenie biologii z informatyką, które j...

  2. Zawody przyszłości /

    Dekarz poszukiwany. Dlaczego warto nim zostać i jak zacząć pracować w zawodzie?

    Bardzo często mówi się o rosnącym zapotrzebowaniu na programistów, lekarzy czy nauczycieli, ale coraz większym problemem staje się r&oac...

  3. Zawody przyszłości /

    Zapotrzebowanie na etycznych hakerów

    Cyberatak Rosji zwiększa zapotrzebowanie na etycznych hakerów. W Polsce brakuje ich ponad 17 tys., w UE aż 200 tys. W związku z wojną w Ukrain...

  4. Zawody przyszłości /

    #womeninscience w WAT

    Wojskowa Akademia Techniczna jest miejscem pracy i rozwoju kariery naukowej wielu kobiet nauki, dlatego z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet i Dziewc...

Katalog kierunków