KierunkiStudiów.pl

Menu

21.04.2011, 15:16

Wydział z tradycjami

Jeśli chcielibyście związać swoją karierę z rolnictwem, ogrodnictwem lub technologią żywności, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy to miejsce, gdzie na pewno znajdziecie interesujące kierunki studiów i specjalności związane z tymi dziedzinami. Nowością w ofercie wydziału są studia I stopnia na kierunku architektura krajobrazu.

 

ogrodnictwo.jpgWydział Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy powstał w 1969 roku w ramach bydgoskiej filii Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu. W 1974 roku został włączony w struktury nowo utworzonej Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. W 2006 r. nastąpiła zmiana nazwy Akademii Techniczno-Rolniczej na Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Z dniem 1 stycznia 2010 r. Wydział przyjął nazwę Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii.

Jest to Wydział w pełni akademicki. Posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie agronomia od 1975 roku, a od 1986 r. także prawo do nadawania stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w tej dyscyplinie. Uprawnienia akademickie uzyskał jako pierwsza jednostka naukowa w Bydgoszczy. Od 2004 roku Wydział ma uprawnienie do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych także w dyscyplinie kształtowanie środowiska.

laboratorium2.jpgAktualnie pracuje na nim 120 nauczycieli akademickich, w tym 19 profesorów z tytułem naukowym i 11 doktorów habilitowanych. Działalność dydaktyczna i naukowa prowadzona jest w 17 Katedrach (Biochemii, Botaniki i Ekologii, Chemii Rolnej, Chemii Środowiska, Ekonomiki i Doradztwa w Agrobiznesie, Entomologii Stosowanej, Fitopatologii i Mikologii Molekularnej, Fizjologii Roślin i Podstaw Biotechnologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Gleboznawstwa i Ochrony Gleb, Łąkarstwa, Melioracji i Agrometeorologii, Mikrobiologii, Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa, Roślin Ozdobnych i Warzywnych, Szczegółowej Uprawy Roślin oraz Technologii Żywności). Jednostki organizacyjne zlokalizowane są w czterech obiektach na terenie Bydgoszczy. Główny obiekt mieści się przy ul. Bernardyńskiej 6/8, w centrum miasta nad Brdą. W strukturze organizacyjnej znajduje się także Stacja Badawcza, w oddalonym około 15 km od Bydgoszczy Mochełku, mająca ponad 100-letnią tradycję prowadzenia eksperymentalnych badań rolniczych. 

absolutorium2009.jpgDo najważniejszych atutów Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii należą: kadra naukowa, charakteryzująca się uznanym w kraju autorytetem naukowym, autorstwem wielu publikacji naukowych, patentów i świadectw autorskich, posiadanie nowoczesnych laboratoriów wyposażonych w specjalistyczną aparaturę naukową, możliwość świadczenia fachowych usług dla praktyki rolniczej i ochrony środowiska, rozwijająca się wymiana międzynarodowa w zakresie dydaktyki, a także renomowani absolwenci.

Dotąd ponad 8200 osób ukończyło studia na Wydziale. Zdecydowana większość dotychczasowych absolwentów ukończyło kierunek: rolnictwo. Z prowadzonych systematyczne badań nad losami absolwentów wynika, że blisko połowa z nich sprawuje funkcje kierownicze, 80% jest zadowolonych z aktualnego miejsca pracy i zajmowanego stanowiska. Badania te potwierdzają dużą wszechstronność kształcenia na Wydziale, przygotowującego absolwenta do aktywnego podejmowania różnorodnych przedsięwzięć gospodarczych, edukacyjnych i społecznych nie tylko w środowisku wiejskim. Potwierdzeniem dobrego kształcenia na Wydziale są także wyniki niektórych rankingów prasowych.

Kształcenie na Wydziale odbywa się na pięciu kierunkach studiów:

  1. Rolnictwo – studia I, II i III stopnia – stacjonarne i niestacjonarne.
  2. Biotechnologia – studia I i II stopnia – stacjonarne i niestacjonarne.
  3. Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia – stacjonarne.
  4. Architektura krajobrazu – studia I stopnia – stacjonarne.
  5. Agrochemia – studia I stopnia – stacjonarne prowadzone we współpracy z Uniwersytetem Gdańskim jako unikatowe.

W ramach kierunku rolnictwo prowadzone są następujące specjalności: agronomia i agrobiznes, kształtowanie środowiska, ochrona roślin oraz produkcja ogrodnicza, na biotechnologii: agrobiotechnologia oraz biotechnologia w produkcji zwierzęcej, a na technologii żywności i żywieniu człowieka – przetwórstwo rolno-spożywcze.

Zapraszamy także na studia podyplomowe: rolnictwo dla absolwentów nierolniczych kierunków studiów, diagnozowanie stanu upraw rolnych oraz rachunkowość i planowanie gospodarstw rolniczych.

Podobne artykuły

  1. Rekrutacja 2025/2026 /

    Rekrutacja na kierunek lekarski i fizjoterapię w Akademii Śląskiej - do 14 lipca 2025 r.

    Jeszcze tylko przez 3 dni Akademia Śląska w Katowicach prowadzi rekrutację na kierunek lekarski i fizjoterapię. Chcesz zostać lekarzem lub fizjoterape...

  2. Rekrutacja 2025/2026 /

    Akademia Śląska rozpoczyna rekrutację na studia – start już 12 maja 2025 r.

    Akademia Śląska w Katowicach ogłasza rozpoczęcie rekrutacji na studia na rok akademicki 2025/2026. Już od 12 maja 2025 r. kandydaci będą mogli za...

  3. Rekrutacja 2025/2026 /

    Fizjoterapia na Akademii Śląskiej

    Akademia Śląska w Katowicach poszerza swoją ofertę o nowy kierunek – fizjoterapia. Kształcenie na nowym kierunku będzie możliwe j...

  4. Rekrutacja 2025/2026 /

    Rozpoczęła się rekrutacja na rok 2025/2026 w MWSLiT we Wrocławiu

    Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu ogłasza rekrutację na rok akademicki 2025/2026. Uczelnia oferuje następujące kierunki...

Katalog kierunków