Wydział z tradycjami
Jeśli chcielibyście związać swoją karierę z rolnictwem, ogrodnictwem lub technologią żywności, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy to miejsce, gdzie na pewno znajdziecie interesujące kierunki studiów i specjalności związane z tymi dziedzinami. Nowością w ofercie wydziału są studia I stopnia na kierunku architektura krajobrazu.
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy powstał w 1969 roku w ramach bydgoskiej filii Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu. W 1974 roku został włączony w struktury nowo utworzonej Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. W 2006 r. nastąpiła zmiana nazwy Akademii Techniczno-Rolniczej na Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Z dniem 1 stycznia 2010 r. Wydział przyjął nazwę Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii.
Jest to Wydział w pełni akademicki. Posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie agronomia od 1975 roku, a od 1986 r. także prawo do nadawania stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w tej dyscyplinie. Uprawnienia akademickie uzyskał jako pierwsza jednostka naukowa w Bydgoszczy. Od 2004 roku Wydział ma uprawnienie do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych także w dyscyplinie kształtowanie środowiska.
Aktualnie pracuje na nim 120 nauczycieli akademickich, w tym 19 profesorów z tytułem naukowym i 11 doktorów habilitowanych. Działalność dydaktyczna i naukowa prowadzona jest w 17 Katedrach (Biochemii, Botaniki i Ekologii, Chemii Rolnej, Chemii Środowiska, Ekonomiki i Doradztwa w Agrobiznesie, Entomologii Stosowanej, Fitopatologii i Mikologii Molekularnej, Fizjologii Roślin i Podstaw Biotechnologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin, Gleboznawstwa i Ochrony Gleb, Łąkarstwa, Melioracji i Agrometeorologii, Mikrobiologii, Podstaw Produkcji Roślinnej i Doświadczalnictwa, Roślin Ozdobnych i Warzywnych, Szczegółowej Uprawy Roślin oraz Technologii Żywności). Jednostki organizacyjne zlokalizowane są w czterech obiektach na terenie Bydgoszczy. Główny obiekt mieści się przy ul. Bernardyńskiej 6/8, w centrum miasta nad Brdą. W strukturze organizacyjnej znajduje się także Stacja Badawcza, w oddalonym około 15 km od Bydgoszczy Mochełku, mająca ponad 100-letnią tradycję prowadzenia eksperymentalnych badań rolniczych.
Do najważniejszych atutów Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii należą: kadra naukowa, charakteryzująca się uznanym w kraju autorytetem naukowym, autorstwem wielu publikacji naukowych, patentów i świadectw autorskich, posiadanie nowoczesnych laboratoriów wyposażonych w specjalistyczną aparaturę naukową, możliwość świadczenia fachowych usług dla praktyki rolniczej i ochrony środowiska, rozwijająca się wymiana międzynarodowa w zakresie dydaktyki, a także renomowani absolwenci.
Dotąd ponad 8200 osób ukończyło studia na Wydziale. Zdecydowana większość dotychczasowych absolwentów ukończyło kierunek: rolnictwo. Z prowadzonych systematyczne badań nad losami absolwentów wynika, że blisko połowa z nich sprawuje funkcje kierownicze, 80% jest zadowolonych z aktualnego miejsca pracy i zajmowanego stanowiska. Badania te potwierdzają dużą wszechstronność kształcenia na Wydziale, przygotowującego absolwenta do aktywnego podejmowania różnorodnych przedsięwzięć gospodarczych, edukacyjnych i społecznych nie tylko w środowisku wiejskim. Potwierdzeniem dobrego kształcenia na Wydziale są także wyniki niektórych rankingów prasowych.
Kształcenie na Wydziale odbywa się na pięciu kierunkach studiów:
- Rolnictwo – studia I, II i III stopnia – stacjonarne i niestacjonarne.
- Biotechnologia – studia I i II stopnia – stacjonarne i niestacjonarne.
- Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia – stacjonarne.
- Architektura krajobrazu – studia I stopnia – stacjonarne.
- Agrochemia – studia I stopnia – stacjonarne prowadzone we współpracy z Uniwersytetem Gdańskim jako unikatowe.
W ramach kierunku rolnictwo prowadzone są następujące specjalności: agronomia i agrobiznes, kształtowanie środowiska, ochrona roślin oraz produkcja ogrodnicza, na biotechnologii: agrobiotechnologia oraz biotechnologia w produkcji zwierzęcej, a na technologii żywności i żywieniu człowieka – przetwórstwo rolno-spożywcze.
Zapraszamy także na studia podyplomowe: rolnictwo dla absolwentów nierolniczych kierunków studiów, diagnozowanie stanu upraw rolnych oraz rachunkowość i planowanie gospodarstw rolniczych.
Podobne artykuły
-
"Na ostatni dzwonek" - promocja Akademii Śląskiej do 22 września 2024 r.
Zbliża się ostateczny termin rekrutacji na studia, a Ty nie złożyłeś jeszcze aplikacji na studia? Akademia Śląska przygotowała dla wszystkich kandydat...
-
Trwa rekrutacja w MWSLiT na rok akademicki 2024/2025
Do końca września trwa rekrutacja na studia w Międzynarodowej Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu - najlepszej specjalistyczn...
-
Pielęgniarstwo w filii Akademii Śląskiej w Jaworznie
Akademia Śląska w Katowicach zaprasza na studia w Jaworznie na kierunku Pielęgniarstwo.Szczegóły: www.akademiaslaska.plRekrutacja on-line: http...
-
Nowy tryb Stacjonarny Weekendowy na kierunku Pielęgniarstwo w WSIiZ
Na prośbę kandydatów, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie otwiera nowy tryb stacjonarny weekendowy na kierunku pielęgniarstwo. Nowa...