O sztuce wytwarzania win na Uniwersytecie Jagiellońskim
2-semestralne studia podyplomowe z zakresu enologii, czyli wiedzy o winie, uruchomi w tym roku akademickim Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Do tej pory enologię można było studiować w Krakowie jedynie w ramach fakultetu na Wydziale Farmacji UJ.
Jak poinformowała rzecznik krakowskiej uczelni Katarzyna Pilitowska, zajęcia będą prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii. W programie studiów przewidziano też zajęcia praktyczne w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego mieszczącej się w Łazach pod Bochnią (woj. małopolskie). Rozpoczęcie studiów zaplanowano na luty przyszłego roku.
Jak podkreślają pomysłodawcy studiów, stworzą one uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia tematyki związanej z winem.
Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty - podkreślają przedstawiciele Wydziału Farmaceutycznego UJ.
Studia podyplomowe z zakresu enologii to kolejny – po działającej z sukcesem winnicy UJ – pomysł krakowskiej uczelni związany z tematyką winną.
Winnica, która powstała w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 1 hektara. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany trunek.
Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia, od 2007 roku. Dlatego wino z tych zbiorów było pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. W drodze konkursu wybrano dla wina uniwersyteckiego nazwę – Maius, ale okazało się, że jest ona zastrzeżona. Wino przemianowano więc na Novum.
Winnica UJ jest prowadzona ekologicznie, wykonuje się tylko niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Hibernal oraz Rondo. Większą część upraw stanowią te odmiany winorośli, z których otrzymuje się wino białe.
Podobne artykuły
-
"Na ostatni dzwonek" - promocja Akademii Śląskiej do 22 września 2024 r.
Zbliża się ostateczny termin rekrutacji na studia, a Ty nie złożyłeś jeszcze aplikacji na studia? Akademia Śląska przygotowała dla wszystkich kandydat...
-
Trwa rekrutacja w MWSLiT na rok akademicki 2024/2025
Do końca września trwa rekrutacja na studia w Międzynarodowej Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu - najlepszej specjalistyczn...
-
Pielęgniarstwo w filii Akademii Śląskiej w Jaworznie
Akademia Śląska w Katowicach zaprasza na studia w Jaworznie na kierunku Pielęgniarstwo.Szczegóły: www.akademiaslaska.plRekrutacja on-line: http...
-
Nowy tryb Stacjonarny Weekendowy na kierunku Pielęgniarstwo w WSIiZ
Na prośbę kandydatów, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie otwiera nowy tryb stacjonarny weekendowy na kierunku pielęgniarstwo. Nowa...