KierunkiStudiów.pl

Menu

  • Start
  • Artykuły
  • Nowy kierunek na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP w Bydgoszczy

18.03.2015, 15:52

Nowy kierunek na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP w Bydgoszczy

Oferta kształcenia Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP w Bydgoszczy jest związana przede wszystkim z potrzebami gospodarki regionu kujawsko-pomorskiego, znanego m.in. z rozwiniętego przemysłu chemicznego, przetwórczego, przemysłu rolno-spożywczego  oraz  materiałów polimerowych. W zwiazku z tym od 2014 roku Uczelnia proponuje kandydatom kierunek analityka chemiczna i spożywcza.

Efekty kształcenia na nowym kierunku analityka chemiczna i spożywcza  zostały opracowane w oparciu o informacje uzyskane od pracodawców z regionu i wynikają bezpośrednio z zapotrzebowania rynku pracy. Proponowany przez WTiICh UTP program kształcenia na nowym kierunku gwarantuje uzyskanie efektów kształcenia zarówno z zakresu analityki środowiska jak i analityki żywności uzupełnionych o kompetencje inżynierskie. W kraju, pokrewny kierunek studiów analityka chemiczna prowadzony jest jedynie przez Uniwersytet Łódzki, jego absolwenci uzyskują tytuł licencjata.

Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza umożliwiają poznanie najnowszych trendów we współczesnej analityce w zakresie stosowania nowoczesnych procedur i technik analitycznych w praktyce m.in.  zagadnień transportu i obróbki wstępnej próbek środowiskowych, walidacji i kalibracji urządzeń pomiarowych, kontroli procesów on - line, organizacji i pracy laboratorium spełniającego wymogi dobrych praktyk laboratoryjnych.

Studia na kierunku ACiS pozwalają na nabycie specjalistycznej wiedzy z zakresu  analityki środowiska lub analityki żywności. Treści kształcenia w ramach modułu specjalnościowego analityka środowiska uzupełniono m.in. o ochronę, monitoring i analizę środowiska, analitykę powietrza atmosferycznego, odpadów przemysłowych, środków powierzchniowo - czynnych oraz kąpieli galwanicznych i właściwości powłok. Kształcenie w ramach modułu analityka żywności obejmuje podstawy technologii żywności, analizę surowców i ocenę produktów przemysłu spożywczego i podstawy analizy sensorycznej, chemię i mikrobiologię żywności oraz systemy zarządzania jakością żywności.

chemia2.jpgPrzedstawiciele 17 firm naszego regionu, m.in. FROSTA Sp. z o.o. Bydgoszcz,  Purinova SA, Frosta Sp. z o.o., Bonduelle Polska S.A. Fabryka w Gniewkowie, Abramczyk Sp. z o.o., Fabryka Galanterii Czekoladowej Edbol, Remondis Bydgoscz Sp. z o.o., Centrum Badawczo-Wdrożeniowe Chemus Sp. z o.o., Bart Sp. z o.o., Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, Firma handlowo-usługowa stuja.pl i in. zadeklarowali chęć przyjęcia studentów nowego kierunku na praktyki. 

Po ukończeniu studiów na kierunku analityka chemiczna i spożywcza można znaleźć zatrudnienie w zakładach przemysłu chemicznego, spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, włókienniczego, w laboratoriach małych firm produkcyjnych i jednostek badawczo - rozwojowych, jak również w laboratoriach analiz sądowych, kryminalistycznych oraz celnych. Ponadto, absolwenci ACiS są przygotowani do pracy w jednostkach kontrolno - pomiarowych, laboratoriach urzędów i instytucji zajmujących się kontrolą i badaniem żywności oraz ochroną środowiska (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska) a także stacjach sanitarno - epidemiologicznych i Państwowej Inspekcji Handlowej.

Kierunek analityka chemiczna i spożywcza  jest realizowany również na 4-letnich niestacjonarnych studiach inżynierskich.

Wydział prowadzi także kształcenie na następujących kierunkach studiów I i II stopnia:

Studia  stacjonarne  I stopnia (inżynierskich) trwające 7 semestrów:

technologia chemiczna

specjalności: 

  • analityka chemiczna i spożywcza,
  • biotechnologia przemysłowa,
  • technologia procesów chemicznych
technologia żywności i żywienie człowieka

specjalność:

  • inżynieria żywności
inżynieria materiałowa
  • inżynieria materiałów polimerowych
analityka chemiczna i spożywcza
  • analityka  środowiska,
  • analityka żywności.
Na studiach stacjonarnych  II stopnia (magisterskich) trwających 3 semestry  kształci się studentów na kierunku:

technologia chemiczna  

na  czterech odrębnych specjalnościach:

  • analityka chemiczna i spożywcza,
  • biotechnologia przemysłowa,
  • technologia procesów chemicznych,
  • nowoczesne technologie materiałowe .
Więcej informacji na stronie wydziałowej  http://wtiich.utp.edu.pl i uczelnianej http://utp.edu.pl.

Wybierając studia inżynierskie na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP w Bydgoszczy masz szansę na ciekawą i niestandardową pracę!

Podobne artykuły

  1. Rekrutacja 2025/2026 /

    Rekrutacja na kierunek lekarski i fizjoterapię w Akademii Śląskiej - do 14 lipca 2025 r.

    Jeszcze tylko przez 3 dni Akademia Śląska w Katowicach prowadzi rekrutację na kierunek lekarski i fizjoterapię. Chcesz zostać lekarzem lub fizjoterape...

  2. Rekrutacja 2025/2026 /

    Akademia Śląska rozpoczyna rekrutację na studia – start już 12 maja 2025 r.

    Akademia Śląska w Katowicach ogłasza rozpoczęcie rekrutacji na studia na rok akademicki 2025/2026. Już od 12 maja 2025 r. kandydaci będą mogli za...

  3. Rekrutacja 2025/2026 /

    Fizjoterapia na Akademii Śląskiej

    Akademia Śląska w Katowicach poszerza swoją ofertę o nowy kierunek – fizjoterapia. Kształcenie na nowym kierunku będzie możliwe j...

  4. Rekrutacja 2025/2026 /

    Rozpoczęła się rekrutacja na rok 2025/2026 w MWSLiT we Wrocławiu

    Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu ogłasza rekrutację na rok akademicki 2025/2026. Uczelnia oferuje następujące kierunki...

Katalog kierunków