Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP w Bydgoszczy zaprasza kandydatów
Jeśli chciałbyś związać swoją przyszłość z rolnictwem, biotechnologią, zostać architektem krajobrazu lub specjalistą z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nanobioinżynierii – weź pod uwagę ofertę Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. Do wyboru masz stacjonarne i niestacjonarne studia inżynierskie (I stopnia), magisterskie (II stopnia) i doktoranckie (III stopnia).
Do najważniejszych atutów Wydziału należą: kadra dydaktyczna charakteryzująca się uznanym w kraju autorytetem naukowym, autorstwem wielu publikacji, a także w współpracą z ośrodkami nauki światowej, liczną liczbą patentów i świadectw autorskich i nowoczesnymi laboratoriami wyposażonymi w specjalistyczną aparaturę, co stwarza możliwość świadczenia fachowych usług dla praktyki rolniczej.
Od 1997 r. Uczelnia podpisała umowy z ponad 120 uczelniami z zagranicy, co gwarantuje podnoszenie jakości edukacji oraz zwiększanie mobilności kadry i studentów. Studenci Wydziału odbywają praktyki zawodowe w kraju i za granicą.
Dotychczas studia na Wydziale ukończyło ponad 8500 osób, w zdecydowanej większości na kierunku rolnictwo. Z prowadzonych systematyczne badań nad losami absolwentów wynika, że blisko połowa z nich sprawuje funkcje kierownicze, a ponad 80% jest zadowolonych z aktualnego miejsca pracy i zajmowanego stanowiska. Powiększa się stale grupa absolwentów kierunku biotechnologia, z sukcesem rozwijających swoją karierę zawodową także poza Polską. Badania te potwierdzają dużą wszechstronność kształcenia na Wydziale i doskonałe przygotowanie absolwenta do aktywnego podejmowania różnorodnych przedsięwzięć gospodarczych, edukacyjnych i społecznych, nie tylko w środowisku wiejskim.
Kształcenie na Wydziale odbywa się na pięciu kierunkach studiów:
- Rolnictwo – studia I stopnia (inżynierskie), II – stopnia (magisterskie) i III – doktoranckie – stacjonarne i niestacjonarne.
- Biotechnologia – studia I stopnia (inżynierskie) i II – stopnia (magisterskie – stacjonarne i niestacjonarne).
- Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia (inżynierskie) – stacjonarne.
- Architektura krajobrazu – studia I stopnia (inżynierskie) – stacjonarne.
- Nanobioinżynieria – studia I stopnia (inżynierskie) – stacjonarne NOWY KIERUNEK!
W ramach kierunku rolnictwo prowadzone są następujące specjalności: agronomia i agrobiznes, kształtowanie środowiska, ochrona roślin i produkcja ogrodnicza, na biotechnologii: agrobiotechnologia oraz biotechnologia w produkcji zwierzęcej, a na technologii żywności i żywieniu człowieka – przetwórstwo rolno-spożywcze.
Zapraszamy także na studia podyplomowe: diagnozowanie stanu upraw rolnych oraz rolnictwo dla absolwentów nierolniczych kierunków studiów.
Więcej informacji na wrib.utp.edu.pl oraz www.utp.edu.pl
Podobne artykuły
-
"Na ostatni dzwonek" - promocja Akademii Śląskiej do 22 września 2024 r.
Zbliża się ostateczny termin rekrutacji na studia, a Ty nie złożyłeś jeszcze aplikacji na studia? Akademia Śląska przygotowała dla wszystkich kandydat...
-
Trwa rekrutacja w MWSLiT na rok akademicki 2024/2025
Do końca września trwa rekrutacja na studia w Międzynarodowej Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu - najlepszej specjalistyczn...
-
Pielęgniarstwo w filii Akademii Śląskiej w Jaworznie
Akademia Śląska w Katowicach zaprasza na studia w Jaworznie na kierunku Pielęgniarstwo.Szczegóły: www.akademiaslaska.plRekrutacja on-line: http...
-
Nowy tryb Stacjonarny Weekendowy na kierunku Pielęgniarstwo w WSIiZ
Na prośbę kandydatów, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie otwiera nowy tryb stacjonarny weekendowy na kierunku pielęgniarstwo. Nowa...