„SMACZNY” rok koła CIBUS z UTP
Bieżący rok obfitował w wydarzenia, w których aktywnie uczestniczyli Studenci Koła Technologów Żywności CIBUS Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy promując Wydział i Uczelnię.

Podczas Bydgoskiego Festiwalu Nauki zorganizowali warsztaty „Jak jeść to co lubisz, ale zdrowo”, którym towarzyszył wykład „Czytamy i rozumiemy etykiety”. Słuchacze dowiedzieli się, co kryje się pod tajemniczymi symbolami widniejącymi na etykietach produktów spożywczych. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko ze słodzikami, a najbardziej dociekliwi poznali tajniki pozyskiwania tłuszczu z ziarna.
Studenci Koła Technologów Żywności CIBUS aktywnie współpracują z Akademią Kulinarną Sadkiewicz, z którą wspólnie uczestniczyli w zorganizowanej przez VIII LO w Bydgoszczy akcji „Jedz FIT i czuj się GIT”. Podczas pokazów kuchni molekularnej można było posmakować rarytasów m.in. kaczki z cyrkulatora i domowych słodkości w postaci szaszłyków w żelu owocowym oraz poznać zapachy aromatów stosowanych w produktach żywnościowych. Podczas akcji wiele osób skorzystało z prowadzonych przez Studentów pomiarów antropometrycznych i dowiedziało się ile ważą oraz jaka jest zawartość wody i tkanki mięśniowej w ich organizmie. Wydarzenie przyciągnęło wiele zainteresowanych zdrowym odżywianiem osób.

Pokazy kuchni molekularnej były również jedną z atrakcji majowej imprezy o charakterze promocyjnym dziedzictwa kulturowego i kulinarnego województwa kujawsko-pomorskiego zorganizowanym w Minikowie. Podczas targów „Lato na wsi” uczestnicy mogli posmakować parzonej przez Studentów kawy po japońsku oraz posłuchać wykładu na temat zdrowego stylu życia.
Promocja oferty dydaktycznej Wydziału podczas uczelnianych i wydziałowych Drzwi Otwartych nie jest jedyną aktywnością Studentów Koła CIBUS. Uczestniczą oni w badaniach naukowych z zakresu technologii żywności, których wyniki prezentują w konferencjach naukowych m.in. Ogólnopolskiej Konferencji Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT 2016 w Poznaniu. Zdobywają również wiedzę poza programem studiów dotyczącą m.in. zarządzania jakością produkcji i usług uczestnicząc w konferencjach i warsztatach organizowanych m.in. przez firmę Luqam w Gdańsku.

Rok 2016 można uznać za bardzo „smaczny” dla Studentów Koła CIBUS, zarówno pod względem nowej wiedzy jak i doświadczeń, które zdobyli uczestnicząc w wielu ciekawych wydarzeniach. Dzielili się również swoją wiedzą promując zdrową żywność i prowadząc spektakularne eksperymenty kulinarne.
Więcej informacji na temat działalności Studentów i oferty dydaktycznej Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej UTP w Bydgoszczy, w tym kierunku technologia żywności i żywienie człowieka można znaleźć na stronie www.wtiich.utp.edu.pl.
Podobne artykuły
-
Małopolska Noc Naukowców 2024 na UJ - 27. września 2024 r.
27 września 2024 r. Uniwersytet Jagielloński po raz kolejny otwiera swoje drzwi, by pokazać, jak fascynujący jest świat nauki. Niezwykłe pokazy, inter...
-
Festiwal Nauki i Sztuki na UJ - 16 - 18 maja 2024 r.
Uniwersytet Jagielloński po raz kolejny włącza się w organizację Festiwalu Nauki i Sztuki w Krakowie. 20. edycja wydarzenia, koordynowana przez UJ Col...
-
Święto Uniwersytetu Jagiellońskiego
12 maja 2024 r. przypada 660. rocznica założenia przez króla Kazimierza Wielkiego najstarszej polskiej uczelni – Uniwersytetu Jagiellońsk...