Poszukiwani fachowcy od gastronomii
W ciągu ostatnich 10-ciu lat podwoiła się w Polsce liczba restauracji, a liczba wszystkich palcówek gastronomicznych wzrosła o 50%. Dlatego rośnie zapotrzebowanie na fachowców zarządzających gastronomią.
Badania prowadzone przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz firmę GfK świadczą o tym, że rynek gastronomiczny w Polsce rozwija się dynamicznie, jednocześnie rośnie jego konkurencyjność. Aby na nim istnieć, przetrwać i rozwijać się, nieodzowne jest coraz bardziej profesjonalne podejście do zarządzania tą działalnością.
Według szacunków GfK na polskim rynku funkcjonuje około 50 tysięcy całorocznych placówek gastronomicznych. Mimo ciągłego rozwoju tych usług Polacy wydają na nie mało, bo od 1% do 10% ogólnych wydatków na żywność. Najmniej na usługi gastronomiczne przeznaczają rolnicy, a najwięcej osoby pracujące na własny rachunek. W krajach Europy Zachodniej udział ten wynosił około 38%, a w strukturze wydatków na żywność rodzin amerykańskie 51%.
Podobne artykuły
-
Małopolska Noc Naukowców 2024 na UJ - 27. września 2024 r.
27 września 2024 r. Uniwersytet Jagielloński po raz kolejny otwiera swoje drzwi, by pokazać, jak fascynujący jest świat nauki. Niezwykłe pokazy, inter...
-
Festiwal Nauki i Sztuki na UJ - 16 - 18 maja 2024 r.
Uniwersytet Jagielloński po raz kolejny włącza się w organizację Festiwalu Nauki i Sztuki w Krakowie. 20. edycja wydarzenia, koordynowana przez UJ Col...
-
Święto Uniwersytetu Jagiellońskiego
12 maja 2024 r. przypada 660. rocznica założenia przez króla Kazimierza Wielkiego najstarszej polskiej uczelni – Uniwersytetu Jagiellońsk...