Na tym kierunku zdobywasz zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych.
Kierunek dietetyka przygotowuje do:
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia, zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów,
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności,
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych,
- prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
- prowadzenia edukacji żywieniowej.
- prowadzenia oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia (edukacja żywieniowa) oraz
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
- rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego,
- stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób.
anatomia człowieka, fizjologia człowieka, psychologia ogólna, biochemia ogólna i żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, parazytologia, genetyka, żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywnościowa oraz interakcja leków z żywnością, edukacja żywieniowa, prawo i ekonomika w ochronie zdrowia, analiza i ocena jakości żywności, higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo, patofizjologia kliniczna, demografia i epidemiologia żywieniowa, psychologia kliniczna, immunologia, zdrowie publiczne, zarządzanie i marketing, ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe i polityka wyżywienia, diagnostyka laboratoryjna, żywienie kilniczne, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt, dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo-zależnych, fizjologia żywienia człowieka, zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach, edukacja i poradnictwo żywieniowe, przechowalnictwo żywności;
szczegółowe treści programowe
obciążenie godzinowe
praktyki
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwenci są przygotowani do pracy w:
- domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
- instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
- publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego w sprawie standardów kształcenia nauczycieli).
Absolwenci są przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia oraz do kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Powinni znać podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.