KierunkiStudiów.pl

Menu

  • Start
  • Artykuły
  • O sztuce wytwarzania win na Uniwersytecie Jagiellońskim

02.11.2011, 09:48

O sztuce wytwarzania win na Uniwersytecie Jagiellońskim

2-semestralne studia podyplomowe z zakresu enologii, czyli wiedzy o winie, uruchomi w tym roku akademickim Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Do tej pory enologię można było studiować w Krakowie jedynie w ramach fakultetu na Wydziale Farmacji UJ.

Jak poinformowała rzecznik krakowskiej uczelni Katarzyna Pilitowska, zajęcia będą prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii. W programie studiów przewidziano też zajęcia praktyczne w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego mieszczącej się w Łazach pod Bochnią (woj. małopolskie). Rozpoczęcie studiów zaplanowano na luty przyszłego roku.

Jak podkreślają pomysłodawcy studiów, stworzą one uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia tematyki związanej z winem.

Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty - podkreślają przedstawiciele Wydziału Farmaceutycznego UJ.

Studia podyplomowe z zakresu enologii to kolejny – po działającej z sukcesem winnicy UJ – pomysł krakowskiej uczelni związany z tematyką winną.

Winnica, która powstała w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 1 hektara. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany trunek.

Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia, od 2007 roku. Dlatego wino z tych zbiorów było pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. W drodze konkursu wybrano dla wina uniwersyteckiego nazwę – Maius, ale okazało się, że jest ona zastrzeżona. Wino przemianowano więc na Novum.

Winnica UJ jest prowadzona ekologicznie, wykonuje się tylko niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Hibernal oraz Rondo. Większą część upraw stanowią te odmiany winorośli, z których otrzymuje się wino białe.

Podobne artykuły

  1. Rekrutacja 2024/2025 /

    Letnia rekrutacja w MWSLiT rozpoczęta!

    Rozpoczęła się letnia rekrutacja na studia w Międzynarodowej Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu. Studia rozpoczynające się od marca są...

  2. Rekrutacja 2024/2025 /

    Nowy kierunek studiów w WSIiZ- Chemia II stopnia

    Ostatnie lata to prawdziwy rozkwit przemysłu chemicznego, który przynosi nowe szanse rozwoju na całym świecie, ale jednocześnie stawia przed...

  3. Rekrutacja 2024/2025 /

    "Na ostatni dzwonek" - promocja Akademii Śląskiej do 22 września 2024 r.

    Zbliża się ostateczny termin rekrutacji na studia, a Ty nie złożyłeś jeszcze aplikacji na studia? Akademia Śląska przygotowała dla wszystkich kandydat...

  4. Rekrutacja 2024/2025 /

    Trwa rekrutacja w MWSLiT na rok akademicki 2024/2025

    Do końca września trwa rekrutacja na studia w Międzynarodowej Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu - najlepszej specjalistyczn...

Katalog kierunków