Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP w Bydgoszczy zaprasza kandydatów
Jeśli chciałbyś związać swoją przyszłość z rolnictwem, biotechnologią, zostać architektem krajobrazu lub specjalistą z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nanobioinżynierii – weź pod uwagę ofertę Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. Do wyboru masz stacjonarne i niestacjonarne studia inżynierskie (I stopnia), magisterskie (II stopnia) i doktoranckie (III stopnia).
Do najważniejszych atutów Wydziału należą: kadra dydaktyczna charakteryzująca się uznanym w kraju autorytetem naukowym, autorstwem wielu publikacji, a także w współpracą z ośrodkami nauki światowej, liczną liczbą patentów i świadectw autorskich i nowoczesnymi laboratoriami wyposażonymi w specjalistyczną aparaturę, co stwarza możliwość świadczenia fachowych usług dla praktyki rolniczej.
Od 1997 r. Uczelnia podpisała umowy z ponad 120 uczelniami z zagranicy, co gwarantuje podnoszenie jakości edukacji oraz zwiększanie mobilności kadry i studentów. Studenci Wydziału odbywają praktyki zawodowe w kraju i za granicą.
Dotychczas studia na Wydziale ukończyło ponad 8500 osób, w zdecydowanej większości na kierunku rolnictwo. Z prowadzonych systematyczne badań nad losami absolwentów wynika, że blisko połowa z nich sprawuje funkcje kierownicze, a ponad 80% jest zadowolonych z aktualnego miejsca pracy i zajmowanego stanowiska. Powiększa się stale grupa absolwentów kierunku biotechnologia, z sukcesem rozwijających swoją karierę zawodową także poza Polską. Badania te potwierdzają dużą wszechstronność kształcenia na Wydziale i doskonałe przygotowanie absolwenta do aktywnego podejmowania różnorodnych przedsięwzięć gospodarczych, edukacyjnych i społecznych, nie tylko w środowisku wiejskim.
Kształcenie na Wydziale odbywa się na pięciu kierunkach studiów:
- Rolnictwo – studia I stopnia (inżynierskie), II – stopnia (magisterskie) i III – doktoranckie – stacjonarne i niestacjonarne.
- Biotechnologia – studia I stopnia (inżynierskie) i II – stopnia (magisterskie – stacjonarne i niestacjonarne).
- Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia (inżynierskie) – stacjonarne.
- Architektura krajobrazu – studia I stopnia (inżynierskie) – stacjonarne.
- Nanobioinżynieria – studia I stopnia (inżynierskie) – stacjonarne NOWY KIERUNEK!
W ramach kierunku rolnictwo prowadzone są następujące specjalności: agronomia i agrobiznes, kształtowanie środowiska, ochrona roślin i produkcja ogrodnicza, na biotechnologii: agrobiotechnologia oraz biotechnologia w produkcji zwierzęcej, a na technologii żywności i żywieniu człowieka – przetwórstwo rolno-spożywcze.
Zapraszamy także na studia podyplomowe: diagnozowanie stanu upraw rolnych oraz rolnictwo dla absolwentów nierolniczych kierunków studiów.
Więcej informacji na wrib.utp.edu.pl oraz www.utp.edu.pl
Podobne artykuły
-
Rozpoczęła się rekrutacja na rok 2025/2026 w MWSLiT we Wrocławiu
Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu ogłasza rekrutację na rok akademicki 2025/2026. Uczelnia oferuje następujące kierunki...
-
Odkryj swoją przyszłość na Uniwersytecie Jagiellońskim! Ruszyła rekrutacja 2025! #InspirUJ
Marzysz o studiowaniu w miejscu, które łączy wielowiekową tradycję z najnowocześniejszą technologią? Chcesz rozwijać swoje pasje, zdobywać wied...
-
Letnia rekrutacja w MWSLiT rozpoczęta!
Rozpoczęła się letnia rekrutacja na studia w Międzynarodowej Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu. Studia rozpoczynające się od marca są...
-
Nowy kierunek studiów w WSIiZ- Chemia II stopnia
Ostatnie lata to prawdziwy rozkwit przemysłu chemicznego, który przynosi nowe szanse rozwoju na całym świecie, ale jednocześnie stawia przed...