KierunkiStudiów.pl

Menu

20.09.2017, 11:23

XXI Festiwal Nauki w SGGW

Festiwal Nauki w SGGW w Warszawie to impreza, która już drugie dziesięciolecie cieszy się wielkim powodzeniem wśród dorosłych i dzieci zainteresowanych światem i nauką. Poszczególne spotkania, warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez naukowców i badaczy odbywają się w ich macierzystych jednostkach – na uniwersytetach, w laboratoriach, centrach badawczych. Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą przygotowaną przez poszczególne wydziały SGGW na XXI Festiwal Nauki, który w tym roku odbędzie się w dniach 22.09-1.10.2017 r.

Ciekawe wykłady:

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32

Sylwetka ciała a dieta – 25.09, godz. 17.00

Prowadzący opowie o wpływie sylwetki ciała na psychikę człowieka i sposób żywienia. Uczestnicy przeprowadzą także pomiary antropometryczne: każdy określi typ swojej sylwetki i dobierze właściwy sposób żywienia.
prowadzenie: M. Górnicka, M. Pilska, J. Frąckiewicz, A. Ciecierska
proponowany wiek uczestników: 19–45 lat
zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl
uwagi: obowiązuje ubranie łatwe do odsłonięcia łokci, kolan, bocznych części tłowia

Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności – 26.09, godz. 17.00

Prowadzący przybliży uczestnikom pojęcie hydrokoloidów, czyli dodatków do żywności oraz ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Uczestnicy zbadają ich właściwości żelujące i pianotwórcze, przygotują m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.
prowadzenie: A. Sadowska, R. Rakowska, K. Najman
proponowany wiek uczestników: od 16 lat
zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl

Na tropie syntetycznych barwników w żywności – 27.09, godz. 17.00

Warsztaty obejmują następujące zagadnienia: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, opinie i ocena EFSA. Uczestnicy dowiedzą się też, w jaki sposób wykrywa się obecność syntetycznych barwników w napojach, słodyczach, deserach itp.
prowadzenie: E. Wierzbicka, K. Kozłowska
proponowany wiek uczestników: od 15 lat
zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr nr 32

Opracowywanie schematów produkcji żywności – 30.09 godz. 9.30

Wykorzystując system komputerowy wspomagania projektowania (CAD), uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego.
prowadzenie: D. Piotrowski
proponowany wiek uczestników: 14-30 lat
zapisy od 18.09 mailowo: dariusz_piotrowski@sggw.pl

Wydział Nauk Społecznych SGGW, ul. Nowoursynowska 166, budynek nr 4

Badania opinii publicznej „od kuchni” – warsztaty socjologiczne – 26.09, godz. 16.30

Uczestnicy warsztatów poznają tajniki procesu realizacji badań sondażowych, a przy użyciu profesjonalnego oprogramowania statystycznego będą mogli zweryfikować własne hipotezy badawcze.
prowadzenie: R. Boguszewski
proponowany wiek uczestników: 16-19 lat
zapisy od 18.09 mailowo: agnieszka_maj@sggw.pl

Kontakty lekarzy i firm farmaceutycznych – zagrożenia czy zysk dla pacjenta? – 26.09, godz. 18.00

Prezenty, kolacje, konferencje – czy lekarzowi opłaca się przyjmować je od firm farmaceutycznych? Jaką korzyść mają z tego lekarze, a jaką pacjenci? Co tracą lekarze i co tracą pacjenci?
prowadzenie: M. Makowska, M, Piotrowska
proponowany wiek uczestników: od 16 lat

Wielki (nieznany) „Mały Przegląd” – 28.09 godz. 17.30

„Mały Przegląd” to pismo dla dzieci wymyślone i zainicjowane przez Janusza Korczaka. W latach 1926-39 było pisane i redagowane przez dzieci i młodzież. O czym pisały przedwojenne dzieci?
prowadzenie: A. Landau-Czajka
proponowany wiek uczestników: od 16 lat

Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci? – 28.09 godz. 18.30

Analiza listów zamieszczonych w "Małym Przeglądzie" (1926-39) daje doskonały obraz tego, czym był kot w przedwojennym gospodarstwie domowym, jak był traktowany: jako domownik czy zwierzę użytkowe?
prowadzenie: A. Landau-Czajka
proponowany wiek uczestników: od 16 lat

„Niebezpieczni inni” – wygląd zewnętrzny a uprzedzenia społeczne – 29.09 godz. 16.30

Miniwykład i warsztaty na temat tego, dlaczego stereotypy i uprzedzenia często koncentrują się wokół wyglądu zewnętrznego.
prowadzenie: A. Maj
proponowany wiek uczestników: od 16 lat

Warsztat robienia pomocy edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym –29.09, godz. 17.30

Warsztaty dla osób, które chciałyby samodzielnie stworzyć niepowtarzalne pomoce edukacyjne. Obejmują naukę szycia ręcznego i robienia na szydełku oraz wykład o specyfice rozwoju dzieci przedszkolnych.
prowadzenie: M. Bielecka
proponowany wiek uczestników: od 16 lat

Mobbing jako patologia działania zespołowego w instytucjach – 27.09, godz. 18.00

Podczas wykładu wyjaśnione zostaną najistotniejsze uwarunkowania mobbingu, które pozwolą właściwie zinterpretować tę specyficzną formę patologii działania zespołowego.
prowadzenie: J. Wyleżałek
proponowany wiek uczestników: od 17 lat

Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 24

Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków – 28.09, godz. 16.00

Słuchacze poznają zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie obrazów radiologicznych.
prowadzenie: B. Bartyzel
proponowany wiek uczestników: od 12 lat, zapraszamy szczególnie uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych

Ciekawy świat zwierząt – 30.09, godz. 13.00-16.00

Szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty, pracowite krwinki, laboratorium chemika, pomiary tętna i EKG, szpital dla pluszaków i wiele innych atrakcji dla wszystkich miłośników zwierząt.
prowadzenie: M. Chłopecka, , M. Mendel, N. Dziekan, M. Gajewska, W. Karlik, A. Cywińska, B. Bartyzel, K. Barszcz, P. Górski , J. Bartosik, A. Majewska, M. Milczarek, A. Miśkiewicz, T. Sadkowski, F. Pankowski
proponowany wiek uczestników: 4–15 lat

Podobne artykuły

  1. Na uczelniach /

    Światowy Dzień Zdrowia w WSIiZ w Warszawie - 5. kwietnia 2024 r.

    7 kwietnia 2024 r. obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia z tej okazji już 5 kwietnia Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie wraz z Urzędem Dzielni...

  2. Na uczelniach /

    Branżowe Centrum Umiejętności w Dziedzinie Logistyki przy MWSLIT we Wrocławiu

    W ramach Krajowego Planu Odbudowy, Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji na zlecenie Ministerstwa Edukacji Narodowej, ogłosiła konkurs skierowany do przed...

  3. Na uczelniach /

    Środki dla Uniwersytetu Jana Długosza na rozwój kierunków medycznych

    Ministerstwo przekazało środki na rozwój kierunków medycznych w UJD. 31 lipca 2023 r została podpisana umowa dotacyjna między Ministerst...

  4. Na uczelniach /

    Spotkania z uczniami w Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie

    Zespół promocyjny Działu Komunikacji i Marketingu nie ustaje w promocji kierunków studiów prowadzonych przez Uniwersytet Jana Dłu...

Katalog kierunków