KierunkiStudiów.pl

Menu

  • Start
  • Artykuły
  • Dietetyka w dwóch specjalnościach w WSIiZ w Warszawie!

16.06.2017, 13:55

Dietetyka w dwóch specjalnościach w WSIiZ w Warszawie!

Podobno najważniejsze jest, aby robić to, co się lubi. Jeśli zatem interesuje Cię zdrowy styl życia i chcesz być bardziej świadomy w zakresie żywienia – to Dietetyka jest kierunkiem skierowanym właśnie do Ciebie! Nauka o żywieniu człowieka rozwija się bardzo dynamicznie. Społeczeństwo musi bardziej niż kiedykolwiek nadążać za zmianami i uczyć się, jak radzić sobie z szeregiem chorób dietozależnych, które coraz częściej dotykają ludzi. Dlatego głównym celem realizacji kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie specjalistów przygotowanych do pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.

Studiując Dietetykę w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie będziesz posiadać wiedzę i umiejętności do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności; planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznawania niedożywienia; kontrolowania jakości produktów żywieniowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli; organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.

Decydując się na jedną z dwóch specjalności – dietetykę kliniczną lub dietetykę stosowaną – jako absolwent posiadasz kwalifikacje do podjęcia pracy w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, placówkach opiekuńczo – leczniczych, ośrodkach sportowych oraz w szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej. Studia na kierunku Dietetyka umożliwiają również uruchomienie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowego. Wszystko wskazuje na to, że dietetyk to zawód przyszłości, dietetyka z kolei jest kierunkiem otwierającym spektrum możliwości zawodowych. Wybierz studia, które dadzą Ci satysfakcję!

Podobne artykuły

  1. Rekrutacja 2017/2018 /

    Propozycja UJ dla kandydatów

    Jak zabezpieczyć się przed smogiem? Czy zażywamy za dużo leków? Czy dieta bez glutenu jest dla każdego? Jak zarządzać szpitalem lub przychodnią...

  2. Rekrutacja 2017/2018 /

    Studia zimą, czyli Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa rekrutuje

    W środku zimy na studia? To możliwe! Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa kolejny już raz prowadzi marcową rekrutację. To jedna z nielicznych uczelni w kraju,...

  3. Rekrutacja 2017/2018 /

    Trwa rekrutacja na studia na UMCS

    Trwa rekrutacja na studia stacjonarne i niestacjonarne I,II i III stopnia na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Szczegółowe zas...

  4. Rekrutacja 2017/2018 /

    Zimowa rekrutacja 2017/2018 na Politechnice Częstochowskiej

    15 stycznia 2018 r. Politechnika Częstochowska rozpoczyna zimową rekrutację na semestr letni 2017/2018 na 26 kierunków studiów II stopni...

Katalog kierunków