KierunkiStudiów.pl

Menu

  • Start
  • Artykuły
  • Studia z przyszłością i praktyką na UTP w Bydgoszczy

04.02.2019, 12:10

Studia z przyszłością i praktyką na UTP w Bydgoszczy

Dzięki współpracy Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP w Bydgoszczy z Wydziałem Farmaceutycznym Collegium Medicum UMK w Toruniu możliwa jest realizacja bogatego programu przyszłościowego kierunku studiów zielarstwo i fitoterapia.

Jako jeden z dwóch kierunków w regionie został on wyróżniony przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz Agencję PRC podczas Finałowej Gali III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów „Studia z Przyszłością”.

Zielarstwo i fitoterapia łączy szeroką wiedzę z zakresu pozyskiwania, właściwości, przetwarzania oraz wielostronnego wykorzystania surowców zielarskich w przemyśle spożywczym, lecznictwie, dietetyce, kosmetologii, w tym w SPA i Wellnes, a także w żywieniu zwierząt, pszczelarstwie i ogrodnictwie. Studia oferują dużo zajęć praktycznych dotyczących rozpoznawania roślin zielarskich w warunkach naturalnych, w uprawach i na kolekcjach dydaktycznych. Wiele uwagi poświęca się zagadnieniom związanym z etyką zawodu zielarza fitoterapeuty, rozumianą jako współdziałanie z lekarzem, farmaceutą i dietetykiem. Planowane są spotkania z praktykami od lat związanymi z zielarstwem, w tym z uprawą ziół, ich przetwórstwem i obrotem handlowym. Studenci mają szansę rozwijania swoich zainteresowań i pasji, np. w Kole Naukowym Zielarstwa i Fitoterapii, gdzie mają możliwość wykorzystania surowców i przetworów zielarskich do wytworzenia własnych produktów kosmetycznych lub farbiarskich.

W maju 2018 roku w ramach konferencji „Zioła w terapii, żywieniu i kosmetyce”, zorganizowanej na UTP, studenci wzbudzili duże zainteresowanie udziałem w debacie oksfordzkiej pt. „Suplementy diety – potrzebne czy zbędne?”

Kinga P. - Chcesz wiedzieć o wiele więcej na temat tego co jest dodawane do żywności, jak wygląda naprawdę produkcja, co robi się, żeby obniżyć koszty produkcji środka spożywczego, ale nadal jego jakość spełnienia określone warunki? Nie pozwól się okłamywać, niech reklamy żywności, które nie są prawdą nie zawracały Ci głowy. Zapisz się na Technologie Żywności i Żywienie Człowieka, a sam będziesz mógł decydować o tym co jesz :-)

Większa świadomość konsumencka w zakresie dokonywania realnej oceny jakości produktów spożywczych dostępnych na rynku, wiedza jak zdrowo się odżywiać czy w jaki sposób zachować bezpieczeństwo produkcji żywności to wymierne "zyski" studiowania na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Wiedza ta ułatwia również rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej, jak było w przypadku studenta - pasjonata piwowarstwa, który jeszcze przed uzyskaniem tytułu magistra zadebiutował na rynku z własnoręcznie uwarzonym piwem w dużym browarze.

Tutaj aktualnie realizowany jest projekt pt.: Bezpieczna żywność - Nowe programy kształcenie na UTP, w ramach którego studenci mają możliwość poznania drogi od surowca do gotowego wyrobu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywnościowego. Poznają najbardziej aktualną wiedzę z zakresu poradnictwa żywieniowego, współcześnie stosowanych diet oraz najnowszego sprzętu antropometrycznego wykorzystywanego w pracy dietetyków, doradców żywieniowych oraz trenerów personalnych. W ramach przedmiotów związanych z żywieniem człowieka pracują na programach komputerowych stanowiących podstawowe narzędzie w nowoczesnym poradnictwie żywieniowym.
Istotnym atutem kształcenia na kierunku są wyjazdy terenowe i spotkania z przedsiębiorcami w zakładach produkcyjnych z branży spożywczej.

Justyna S. - Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek, który pozwala poznać tajniki żywności. Nie daj sobie wcisnąć kitu! Przyjdź, zaaplikuj na Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy i poznaj żywność od podszewki! Od samego surowca aż po gotowy produkt. Dowiesz się nie tylko wszystkiego o żywności jak również poznasz podstawy żywienia człowieka. Nie wahaj się! Rekrutuj na UTP!

Podobne artykuły

  1. Rekrutacja 2019/2020 /

    SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

    Finanse i rachunkowość, informatyka, logistyka, turystyka i rekreacja, zarządzanie, dietetyka oraz ekonomia to najbardziej popularne w tym roku kierun...

  2. Rekrutacja 2019/2020 /

    Poradnik Maturzysty – rekrutacja na studia – WST Katowice

    Okres rekrutacji na studia często wydaje się być dla kandydata lekko skomplikowanym procesem. Dzieje się tak m.in. ze względu na niechęć do niezbędnej...

  3. Rekrutacja 2019/2020 /

    Trwa rekrutacja w Akademii Morskiej w Szczecinie - do 10 lipca 2019 r.

    Do 10 lipca 2019 r. można składać dokumenty na studia w Akademii Morskiej w Szczecinie w komisji przy dziekanacie właściwego wydziału oraz zarejestrow...

  4. Rekrutacja 2019/2020 /

    Zoofizjoterapia - studia z przyszłością na UTP

    Programy nauczania dla kierunku Zootechnika i Zoofizjoterapia Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgos...

Katalog kierunków