KierunkiStudiów.pl

Menu

  • Start
  • Artykuły
  • Studia z przyszłością i praktyką na UTP w Bydgoszczy

04.02.2019, 12:10

Studia z przyszłością i praktyką na UTP w Bydgoszczy

Dzięki współpracy Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP w Bydgoszczy z Wydziałem Farmaceutycznym Collegium Medicum UMK w Toruniu możliwa jest realizacja bogatego programu przyszłościowego kierunku studiów zielarstwo i fitoterapia.

Jako jeden z dwóch kierunków w regionie został on wyróżniony przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz Agencję PRC podczas Finałowej Gali III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów „Studia z Przyszłością”.

Zielarstwo i fitoterapia łączy szeroką wiedzę z zakresu pozyskiwania, właściwości, przetwarzania oraz wielostronnego wykorzystania surowców zielarskich w przemyśle spożywczym, lecznictwie, dietetyce, kosmetologii, w tym w SPA i Wellnes, a także w żywieniu zwierząt, pszczelarstwie i ogrodnictwie. Studia oferują dużo zajęć praktycznych dotyczących rozpoznawania roślin zielarskich w warunkach naturalnych, w uprawach i na kolekcjach dydaktycznych. Wiele uwagi poświęca się zagadnieniom związanym z etyką zawodu zielarza fitoterapeuty, rozumianą jako współdziałanie z lekarzem, farmaceutą i dietetykiem. Planowane są spotkania z praktykami od lat związanymi z zielarstwem, w tym z uprawą ziół, ich przetwórstwem i obrotem handlowym. Studenci mają szansę rozwijania swoich zainteresowań i pasji, np. w Kole Naukowym Zielarstwa i Fitoterapii, gdzie mają możliwość wykorzystania surowców i przetworów zielarskich do wytworzenia własnych produktów kosmetycznych lub farbiarskich.

W maju 2018 roku w ramach konferencji „Zioła w terapii, żywieniu i kosmetyce”, zorganizowanej na UTP, studenci wzbudzili duże zainteresowanie udziałem w debacie oksfordzkiej pt. „Suplementy diety – potrzebne czy zbędne?”

Kinga P. - Chcesz wiedzieć o wiele więcej na temat tego co jest dodawane do żywności, jak wygląda naprawdę produkcja, co robi się, żeby obniżyć koszty produkcji środka spożywczego, ale nadal jego jakość spełnienia określone warunki? Nie pozwól się okłamywać, niech reklamy żywności, które nie są prawdą nie zawracały Ci głowy. Zapisz się na Technologie Żywności i Żywienie Człowieka, a sam będziesz mógł decydować o tym co jesz :-)

Większa świadomość konsumencka w zakresie dokonywania realnej oceny jakości produktów spożywczych dostępnych na rynku, wiedza jak zdrowo się odżywiać czy w jaki sposób zachować bezpieczeństwo produkcji żywności to wymierne "zyski" studiowania na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Wiedza ta ułatwia również rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej, jak było w przypadku studenta - pasjonata piwowarstwa, który jeszcze przed uzyskaniem tytułu magistra zadebiutował na rynku z własnoręcznie uwarzonym piwem w dużym browarze.

Tutaj aktualnie realizowany jest projekt pt.: Bezpieczna żywność - Nowe programy kształcenie na UTP, w ramach którego studenci mają możliwość poznania drogi od surowca do gotowego wyrobu z zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywnościowego. Poznają najbardziej aktualną wiedzę z zakresu poradnictwa żywieniowego, współcześnie stosowanych diet oraz najnowszego sprzętu antropometrycznego wykorzystywanego w pracy dietetyków, doradców żywieniowych oraz trenerów personalnych. W ramach przedmiotów związanych z żywieniem człowieka pracują na programach komputerowych stanowiących podstawowe narzędzie w nowoczesnym poradnictwie żywieniowym.
Istotnym atutem kształcenia na kierunku są wyjazdy terenowe i spotkania z przedsiębiorcami w zakładach produkcyjnych z branży spożywczej.

Justyna S. - Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek, który pozwala poznać tajniki żywności. Nie daj sobie wcisnąć kitu! Przyjdź, zaaplikuj na Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy i poznaj żywność od podszewki! Od samego surowca aż po gotowy produkt. Dowiesz się nie tylko wszystkiego o żywności jak również poznasz podstawy żywienia człowieka. Nie wahaj się! Rekrutuj na UTP!

Podobne artykuły

  1. Rekrutacja 2023/2024 /

    Dofinansowanie do czesnego na DIETETYCE w WSIiZ w Warszawie

    15 kwietnia 2024 r. rozpoczęła się rekrutacja na studia II stopnia na kierunek DIETETYKA w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, gdzie 36 s...

  2. Rekrutacja 2023/2024 /

    16 nowych kierunków studiów podyplomowych w WSIiZ!

    Collegium Studiów Podyplomowych [CSP] Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, stwarza odpowiednie warunki do nabywania wiedzy, umiejęt...

  3. Rekrutacja 2023/2024 /

    Koniec zapisów na studia w Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie

    Zakończyły się zapisy na studia w Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie, które Uczelnia prowadziła w pierwszej rekrutacji na rok akademick...

  4. Rekrutacja 2023/2024 /

    Dodatkowa rekrutacja w UJD w Częstochowie

    Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie 24 lipca 2023 r. uruchomił dodatkową rekrutację na studia na rok akademicki 2023/2024. Zapisy trwają do 12 wr...

Katalog kierunków